Zachęcamy do zapoznania się z publikacją dobrych praktyk, prezentującą przykłady wykorzystania zasobów lokalnych w przedsiębiorczości oraz produktów lokalnych obszaru LGD Zielone Mosty Narwi.

Dobre praktyki

W dniach 13-14 września br. w Gąsiorowie odbyły się dwudniowe warsztaty w zakresie przetwórstwa mięsa (wędliniarstwo). Zajęcia poprowadził Pan Adam Węgłowski, zajmujący się w Karniewie wyrobem wędlin tradycyjnych. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski.

Podczas warsztatów uczestnicy poznali podstawy sztuki wędliniarskiej, nie tylko w teorii ale w szczególności w praktyce. W ramach warsztatów uczestnicy zostali zapoznani:
- z zasadami przygotowania i doboru surowca (w tym m.in. wskazanie elementów tuszy wieprzowej do produkcji kiełbas; peklowanie mięsa);
- z zasadami obróbki mechanicznej mięsa (w tym m.in. rozdrabnianie mięsa, mieszanie, przygotowanie osłonek, nadziewanie i formowanie batonów);
- z zasadami obróbki termicznej mięsa (w tym m.in. parzenie, pieczenie, wędzenie).

Uczestnicy mieli okazję do uczestniczenia w wytwarzaniu kiełbasy domowej oraz kiełbasy krakowskiej, poznania tajników wyrobów wędzonych jak i wędlin dojrzewających.

Na zakończenie warsztatów przeprowadzono loterię, w której nagrodzono robotami kuchennymi dwie osoby.

Warsztaty organizowane przez LGD Zielone Mosty Narwi w ramach realizacji operacji własnej pt. "Przedsiębiorczość oparta o zasoby lokalne".

Za nami dwa szkolenia z zakresu przedsiębiorczości pt. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w oparciu o lokalny potencjał realizowanych w ramach operacji własnej pt. Przedsiębiorczość oparta o zasoby lokalne. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski. Szkolenia poprowadził dr. Leszek Leśniak. Szkolenia odbyły się w dniu 3 i 4 sierpnia br. w Gąsiorowie ("Młyn Gąsiorowo").

Uczestnicy szkoleń zostali zapoznani następującą tematyką:
- Włączenie społeczne, jako czynnik rozwoju lokalnej społeczności;
- Innowacje – mechanizm wspierający rozwój przedsiębiorczości na wsi;
- Przeciwdziałanie zmianom klimatu i ochrona środowiska warunkiem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich;
- Działalność gospodarcza polegająca na produkcji i sprzedaży produktów lokalnych/ regionalnych;
- Produkty lokalne/tradycyjne w systemach żywności wysokiej jakości;
- Marketing jako metoda budowy silnej marki produktów lokalnych/tradycyjnych.

W przerwie dzięki uprzejmości Pani Adriany Machanacz ("Młyn Gąsiorowo") uczestnicy mogli zapoznać się z ofertą "Młyn Gąsiorowo", w tym z projektem realizowanym z środków pozyskanych za pośrednictwem LGD Zielone Mosty Narwi tj. "Rodzinny Park Rozrywki".

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i aktywne uczestnictwo w szkoleniach :)

W dniach 10-11 września br. w Gąsiorowie odbyły się dwudniowe warsztaty w zakresie przetwórstwa mleka (serowarstwo). Zajęcia poprowadził Serowar Żuławski mgr inż. technolog Krzysztof Jaworski. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski.

Podczas warsztatów uczestnikom została przekazana wiedza potrzebna do samodzielnego wytworzenia różnych rodzajów sera, jak również umiejętności praktyczne potrzebne w zawodzie serowara.
Wśród poruszanych zagadnień znalazły się m.in.:
- Mleko i jego produkty, możliwości przetwarzania mleka w warunkach zagrodowych, wytwarzanie sera na sposób holenderski)
- Możliwości wykorzystania serwatki, wytwarzanie sera serwatkowego, wytwarzanie jogurtu
- Sztuka serowarska, wytwarzanie sera ręcznego, domowego z dodatkami smakowymi)
- Wytwarzanie sera metodą „pasta filata, czyli ser z masy parzonej)

Gouda farmerska (woorderkase), ricotta, jogurt, ser ręczny, domowy z ziołami i dodatkami smakowymi, ser z masy parzonej (parzenica żuławska), czyli mozzarella - to przykłady produktów mleczarskich, których techniki wytwarzania poznali uczestnicy warsztatów.

Na zakończenie warsztatów przeprowadzono loterię, w której nagrodzono robotami kuchennymi dwie osoby.

Pozostawiamy uczestników ze słowami prowadzącego zajęcia - Krzysztofa Jaworskiego: "Zdobytą sztukę serowarską można wykorzystać tak, aby wytwarzanie sera było nie tylko przygodą, ale również pomysłem na życie."

Warsztaty organizowane przez LGD Zielone Mosty Narwi w ramach realizacji operacji własnej pt. "Przedsiębiorczość oparta o zasoby lokalne".

Informujemy, że został przedłużony termin zakończenia rekrutacji uczestników szkoleń z zakresu przedsiębiorczości pt. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w oparciu o lokalny potencjał, warsztatów z zakresu przetwórstwa mleka  - serowarstwo oraz warsztatów z zakresu przetwórstwa mięsa – wędliniarstwo.

Zgłoszenia należy dokonać w terminie do 22 sierpnia 2018r. (do godz. 12.00), poprzez przesłanie skanu wypełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego na adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub osobiste dostarczenie wypełnionego i podpisanego formularza zgłoszeniowego do Biura LGD Zielone Mosty Narwi w Pokrzywnicy, al. Jana Pawła II 1, 06-121 Pokrzywnica.

Zgłoszenia, które nie zawierają wszystkich wymaganych informacji i podpisów, nie będą brane pod uwagę.