Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
DESIGNED BY JOOMLATD

Aktualności

Wizyta ekipy TVP w Kosewku

Administrator on poniedziałek, 01 lipiec 2019 16:01.

W dniu 24 czerwca w programie Kurier Mazowiecki wyemitowano reportaż dotyczący inwestycji w miejscowości Kosewko w gminie Pomiechówek. Zakres zadania obejmuje budowę boiska wielofunkcyjnego o nawierzchni poliuretanowej wraz z wyposażeniem, budowę placu zabaw z urządzeniami zabawowymi, budowę siłowni na powietrzu wraz z urządzeniami sprawnościowymi, przebudowę oświetlenia, wykonanie stanowisk piknikowych oraz miejsc przygotowanych do użytku gości w celu wspólnego biesiadowania, wyposażenie terenu w elementy zagospodarowania – zestawy piknikowe, ławki, kosze na śmieci, stojaki na rowery oraz chodniki. Zgodnie z zawartą umową łączne koszty wynoszą  593 894,39 zł. Inwestycja jest współfinansowana ze środków zewnętrznych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przedstawiony materiał pokazuje na przykładzie inwestycji z obszaru LGD Zielone Mosty Narwi, jak lokalne grupy działania wspierają rozwój małych miejscowości.

Raport z monitoringu 2019r. (I półrocze)

Administrator on środa, 19 czerwiec 2019 15:15.

Relacja – „Wyjazd studyjny – tworzenie sieci kontaktów międzynarodowych”

Administrator on środa, 12 czerwiec 2019 09:11.

W dniach 3-6 czerwca 2019 r. LGD Ziemi Mińskiej zorganizowało wyjazd studyjno - szkoleniowy do Pragi pt. „ Wyjazd studyjny – tworzenie sieci kontaktów międzynarodowych” w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

W wyjeździe studyjno - szkoleniowym wzięło udział 45 osób, w tym członkowie Zarządu, pracownicy Biura LGD, członkowie LGD, lokalni liderzy, przedsiębiorcy osoby bezpośrednio zaangażowane we wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju LGD Ziemi Mińskiej oraz przedstawiciele Partnerów - LGD Forum Powiatu Garwolińskiego, Zielone Mosty Narwi oraz LGD „Bądźmy Razem”. Rekrutacja uczestników odbyła się zgodnie z regulaminem zamieszczonym na stronie internetowej www.lgdziemiminskiej.pl. Pierwszego dnia uczestnicy odwiedzili dwie farmy w Czechach. Pierwsza z nich Farma u svátého Jakuba, która zajmuje się hodowlą owiec rasy Suffolk oraz bydła Hereford. Gospodarstwo jest członkiem grup zrzeszających prywatnych rolników w Czechach oraz  Stowarzyszenia hodowców owiec i kóz.

Kolejnym gospodarstwem odwiedzonym przez polskie lokalne grupy działania była rodzinna farma ekologiczna Ekofarma Bošina, która zajmuje się hodowlą bydła rasy SELERS oraz świń rasy Mangalica. Dodatkową hodowlą jest drób. Obszar jaki obejmuje farma to 353 ha. Gospodarstwo prowadzi zajęcia pokazowe dla dzieci oraz młodzieży. Farma jest posiadaczem CERTYFIKATU BIOPRODUKTU organizacji kontrolnej KEZ i regionalnego certyfikatu produktu BROUMOVSKO. W rozwoju działalności pozarolniczej polegającej na budowie ubojni oraz przetwarzaniu sera pomogły środki pozyskane z PROW 2007-2013 oraz 2014-2020.

Drugi dzień wyjazdu rozpoczął się szkoleniem podczas, którego uczestnicy zapoznali się z tematyką
1. Aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich w celu tworzenia partnerstwa na rzecz realizacji projektów nakierowanych na rozwój tych obszarów, w skład których wchodzą przedstawiciele sektora publicznego, sektora prywatnego oraz organizacji pozarządowych.
2. Upowszechniania wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystywania przez mieszkańców obszarów wiejskich zasobów środowiska naturalnego.
3. Wspierania rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego w obszarze rozwoju zielonej gospodarki, w tym tworzenie nowych miejsc pracy.
Wykład poprowadził Milan Kouril, wieloletni doradca w rozpatrywaniu wniosków o dotacje inwestycyjne projektów PROW 2014-2020, wsparcia dla młodych rolników, przygotowania analiz, doradztwa w zakresie przetwórstwa produkcji w gospodarstwie, sprzedaży, i marketingu. Specjalista z zakresu rozwoju obszarów wiejskich.

Po wykładach uczestnicy udali się w odwiedziny na rodzinną mleczną farmę Krhanice. Farma zajmuje się działalnością rolniczą od uprawy zbóż i paszy do własnej hodowli bydła. Produkują mleko, którego większość przetwarzana jest bezpośrednio we własnej mleczarni. Gospodarstwo Krhanice oferuje klientom świeże mleko i produkty mleczne wykonane z własnego mleka i przy użyciu naturalnych składników, co czyni je wyjątkowymi produktami na rynku czeskim. W skład gospodarstwa wchodzi 950 hektarów. Właściciele dzięki dotacjom z PROW 2007-2013 oraz 2014-2020 mogli rozwinąć własną mleczarnię, zainstalowali automat do mleka oraz zatrudnili dodatkowych pracowników. Aktualnie zatrudniają 25 pracowników.
Trzeci dzień wyjazdu rozpoczął się od spotkania o tematyce „Wdrażanie PROW w Polsce i w Czechach” z przedstawicielami LGD Rozwój Kladensko i Praga Zachód raz przedstawicielami samorządów wchodzących w skład tych LGD.
Spotkanie polegało na dyskusji nt. wdrażania PROW na terenie Polski i Czech. Uczestnicy wymienili poglądy na temat dobrych praktyk projektów zrealizowanych w okresie programowania 2007-2013 i 2014-2020 na terenie polskich i czeskich LGD.
Porównując doświadczenia z Polski i Czech przedstawiciele Lokalnych Grup Działania zauważyli, że „co kraj to obyczaj” i wdrażanie LSR w poszczególnych krajach wygląda nieco inaczej. Polska kładzie nacisk na rozwój infrastruktury niekomercyjnej, drogowej, przedsiębiorczości przede wszystkim. Czechy oprócz tego co robią LGD w Polsce kładą nacisk na szkolenia zarówno dla mieszkańców dorosłych jak i dzieci szkolnych, a także na wspieranie pozarolniczych działalności gospodarczych. Jednak wszyscy działają po to by wspierać zrównoważony rozwój obszarów wiejskich.
Dzięki spotkaniu zostały zainicjowane rozmowy dotyczące tworzenia partnerstwa na rzecz realizacji projektów nakierowanych na rozwój obszarów związanych z produktami regionalnymi oraz rozwojem przedsiębiorczości na terenie LGD z Polski i Czech.
Środowym popołudniem uczestnicy udali się do kolejnego gospodarstwa ekologicznego Trněny Újezd zajmującego się hodowlą bydła, owiec, świń i drobiu oraz koni hodowlanych. Gospodarstwo funkcjonuje zgodnie z ustawą nr 242/2000 Dz. w sprawie rolnictwa ekologicznego. Posiada najważniejsze ekologiczne certyfikaty. Uczestnicy byli zachwyceni rozmachem z jakim prowadzone jest gospodarstwo oraz hodowlą koni.
Po powrocie z farmy Trněny Újezd uczestnicy odbyli dalszą część szkolenia z zakresu
Wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy w tym zakresie. Szkolenie poprowadził Michal Benes, który w ciekawy sposób przestawił możliwości współpracy międzynarodowej w kontekście narzędzi internetowych oraz współpracy opartej na promocji obszarów wiejskich.

Ostatniego dnia wyjazdu przedstawiciele polskich LGD spotkali się z przedstawicielami trzeciego czeskiego LGD Hradec Králové.
Przedstawiciele LGD opowiedzieli o swoim projekcie „Jeden krok naprzód”. LGD Hradec Králové, wchodzi w skład Krajowej Sieci Lokalnych Grup Działania w Czechach. Projekt jest skierowany do młodych ludzi, którzy spędzili większość swojego życia w domu dziecka w Nechanicach koło Hradca Králové. Zwłaszcza dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi pochodzą z rodzin dysfunkcyjnych lub słabych społecznie, dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym lub dorastających w rodzinie zastępczej. Projekt pomaga dzieciom wejść w dorosłe życie.

Na koniec spotkania osoby reprezentujące tamtejsze LGD odpowiadały na pytania zgromadzonych, wymieniono się doświadczeniami.

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych: www.mazowieckie.ksow.pl , gdzie można znaleźć informacje o bieżących inicjatywach i wsparciu KSOW oraz www.ksow.pl , gdzie można zarejestrować się jako Partner KSOW.

 

Ankieta ewaluacyjna - ocena wdrażania LSR

Administrator on poniedziałek, 10 czerwiec 2019 13:51.

Szanowna Pani/Szanowny Panie
Zapraszamy Panią/Pana do udziału w badaniu prowadzonym przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie Zielone Mosty Narwi. Nasze badania posłużą ocenie wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju oraz poprawie mechanizmów wsparcia dla realizowanych projektów (operacji) przez mieszkańców, organizacje, firmy i samorząd terytorialny (urzędy gmin
i podległe instytucje) obszaru. Ankieta jest anonimowa, a zebrane informacje będą udostępniane jedynie w postaci zbiorczej.

ANKIETA

Wyniki wojewódzkiego etapu XIX edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Administrator on czwartek, 06 czerwiec 2019 08:17.

Do XIX edycji wojewódzkiej Konkursu zakwalifikowano 36 produktów żywnościowych w kategorii produktowej i 6 dań w kategorii gastronomicznej.
Kapituła Konkursu złożona z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawiciela Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przedstawicieli Zespołu Szkół Zawodowych w Górze Kalwarii oraz przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wyłoniła laureatów.

W kategorii produktowej pierwsze miejsca w swoich kategoriach zajęli:

  • Adam Węgłowski za salceson czosnkowy z Karniewa,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty,
  • Anna Michalczuk za ser kozi z Witkowizny,
  • PH Grajan Grażyna Stelmachowska – Kowalska za kozi ser twarogowy z Cegłowa,
  • Bogna i Marcin Milewscy za mód nawłociowy z nadwiślańskich łąk,
  • Dariusz Slifirski za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki,
  • Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa,
  • Grażyna Więch za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą,
  • Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska za kwas z buraków czerwonych,
  • Piekarnia Hanna Milewska za chałkę,
  • Krzysztof Kowalski za kisiel z siemienia lnianego.

Wyróżnienia w grupie produktowej uzyskali:

  • Wiesław Więch za kabanosy z gęsi,
  • Radosław Góral za ser Górala – wędzony,
  • Stowarzyszenie Made in Bończa za mus jabłkowy z Bończy,
  • Iwona Kowalska za sernik tradycyjny,
  • KGW Korniczanki za syrop z pokrzywy,
  • Kamil Kamiński za olej z orzecha laskowego tłoczony na zimno,
  • KGW Korniczanki za dżem z pędów świerka.

W kategorii gastronomicznej:

  • pierwsze miejsce zdobyła firma Fanaberie Grażyna Leśniak za barszcz chrzanowo – buraczany i sytochę,
  • drugie miejsce przypadło Jadwidze Wołynik za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim,
  • trzecie miejsce uzyskało Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem.

Wyróżnienia w kategorii gastronomicznej uzyskali:

  • Anna Umińska KGW Guty za zupę grzybową i sakiewki ziemniaczane,
  • KGW Korniczanki za zupę szczawiowo-pokrzywową z jajkiem i pieczeń wieprzową z grzybami i paluchami.

www.ksow.pl

 

 

TOP